Skradinski rižoto by TAČ

Skradinski rižoto by TAČ

Skradinski je rižot na velika vrata izašao na nacionalnu scenu. Iz lokalne smo ga tradicije gurnuli kroz medije u majstorskoj radionici obitelji Pižić krajem prošlog stoljeća i brzo je stekao poklonike. Jelo koje se ne nalazi na redovnim jelovnicima, mora se nekoliko dana unaprijed naručiti, radi se samo za veća društva, nakon predpripreme kuha se cijeli dan doslovce, takav je rižot svetkovina za znalce.

Tko se uopće, dvjesto kilometara zračne linije od izvorišta, odvažio na pustolovinu pripreme tog kultnog jela?

Ukratko, Vesna Miletić, restoran Tač, nova je sigurna zagrebačka kuća za skradinski rižot. Vesna je poznata po tomu što hrvatskim gastro ikonama daje osobnu notu. Konkretno, priču počinje s dva temeljca. Miješana perad s domaćih ognjišta, četiri vrste na vroju, uz obveznu teletinu je prvi temeljac. Potom brižno namakana, prirodnim putem odsoljena, kost pršuta začinjena lovorovim listom drugi je temeljac, vrlo konkretan, ali nimalo težak. U tom sam pristupu opet naišao na vrhunski argument kako nema temeljite domaće kuhinje bez kućnog temeljca.

U završnici riža je arborio, dašak suvremenog vidi se u precizno odmjerenom al dente kuhanju.

Zagrebački skradinski u Taču se priprema za najmanje deset osoba. Jedva čekam da Ante, Alen i pridruženi skradinski majstori, kad se u prosincu zapute u Zagreb, kušaju recept koji ovom interpretacijom, osim poštivanja prošlosti ima i svijetlu budućnost.

Rene Bakalović